Članek v Loškem utripu, št.317, julij 2023, stran 5

P R I ZN A N JE

ZA AKTIVNO DELOVANJE DRUŠTEV za leto 2023

KULTURNEMU DRUŠTVU ROV ŽELEZNIKI

(Na Kresu 34, Železniki).

U T E M E L J I T E V:

Kulturno društvo Rov Železniki je ključno za spodbujanje razvoja alternativne kulture na območju Selške doline.

Društvo je organizator najbolj prepoznavnega festivala težke in hrupne glasbe Krawal, na katerem je v treh desetletjih nastopilo preko 300 bendov z vseh celin. Med mnogimi drugimi so v Železnikih nastopili tudi: Elvis Jackson (Slovenija), Let 3 (Hrvaška), Iron Lung (ZDA), Marko Brecelj (Slovenija), Suffocate (Slovaška), Sunday morning Einsteins (Švedska), Demerit (Kitajska) in Cripple Bastards (Italija).

Od leta 2020 Kulturno društvo Rov Železniki organizira Praznik glasbe v Železnikih v sodelovanju s SIGIC in koncertni cikel Vidra NI riba v lastni produkciji ob sodelovanju z Javnim zavodom Ratitovec.

Festival Krawal je izrazito mednarodni festival, na katerem so nastopale skupine z vsega sveta, in je postal prepoznaven tudi izven meja Slovenije. Letos bo potekal že 30. Generacije glasbenih navdušencev so odraščale ob tem festivalu in z njim je Železnikom uspelo postati mesto alternative.

Prof. dr. Rajko Muršič je v svojem citatu posebej izpostavil pomen organizacije glasbenega festivala Krawal ter celoletnega glasbenega življenja v kraju, ki potrjuje, da se glasbeni navdušenci povsod po Sloveniji z ogromno srčnosti in volje razdajajo za glasbeno življenje v svojem lokalnem okolju.

Zaradi vsega zgoraj navedenega menimo, da Kulturno društvo Rov Železniki zasluži občinsko priznanje za svoje delovanje v zadnjih 30 letih. Društvo se je trudilo za kulturo ter prepoznavnost Železnikov kot mesta alternative. Njihovo delo je pomembno za lokalno skupnost in prispeva k razvoju alternativne kulture v Sloveniji.

Župan Železniki, 30. junij 2023 Marko GASSER

PREDLAGATELJI: