Vabljeni v torek 21.6. na Racovnik v Egrov vrt na praznovanje enega najlepših praznikov!Fête de la Musique je nastal leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacka Langa. Na podlagi spoznanja, da toliko francoske mladine obiskuje glasbene šole in muzicira, so 21. junij določili kot dan glasbe, ko se glasba predstavlja povsod in vsakomur. Vest je hitro zaobšla svet in danes se 21. junij kot svetovni dan glasbe praznuje v več kot 700 mestih iz več kot 120 držav celega sveta. Glasbeniki so dobrodošli na ulicah, trgih, parkih, balkonih in mostovih ter številnih drugih, za glasbo manj običajnih prizoriščih. Vse z namenom, da mimoidoče presenetijo, jim polepšajo dan ter opozorijo na bogato glasbeno življenje, ki ga mesto premore.

P R I Z O R I Š Č E:
– Egrov vrt, Racovnik
21. junija, na prvi poletni dan, praznuje glasba.
Železniki se ponovno pridružujejo praznovanju enega najlepših praznikov. Prisluhnili boste lahko učencem glasbene šole, lokalnim glasbenikom ter enemu gostu od drugje. Slišati bo zelo različne glasbene žanre od klasične glasbe preko popa, kantavtorstva do rapa in morebiti še malček jazza.
Na Praznik glasbe 2022 v Železnikih nastopijo:
18:00 Glasbena šola Škofja Loka
19:15 Francetovi Orgličarji
19:45 Astor Lajka
20:15 Meet Maki

V Sloveniji Praznik glasbe poteka od leta 2011, ko je prvo edicijo organizirala Zadruga Celinka. Celinka je praznovanje organizirala tudi naslednje leto, sledili pa sta dve leti predaha. V letu 2015 je organizacijo Praznika glasbe prevzel SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center, od takrat pa dogodek poteka neprekinjeno vsako leto.

LOŠKI GLAS, junij 2022

FOTO: MIŠA HAFNER

Na Prazniku glasbe se predstavljajo glasbeniki in glasbenice ter pevci in pevke vseh glasbenih žanrov in vseh generacij. V ospredje je postavljeno izvajanje žive glasbe, pri čemer želi Praznik glasbe ozaveščati o pomenu zvočne ekologije, sožitju glasbenikov s prebivalci mesta ter pozitivnih učinkih, ki jih prinaša živa glasba v primerjavi z zvočniki trgovinskih in gostinskih obratov v javnem prostoru.

FOTO: STANE GORTNAR

Podobne objave