P R I Z O R I Š Č E: Kulturni dom Železniki
KDAJ: 21. junija ob 18:00, na prvi poletni dan, praznuje glasba.
Železniki se ponovno pridružujejo praznovanju enega najlepših praznikov.
Prisluhnili boste lahko učencem treh glasbenih šol ter trem že uveljavljenim lokalnim glasbenikom solo ali v duetu z gostom.
Slišati bo zelo različne glasbene žanre.

Foto: Tadej Mohorič

Vozni red:

18:00 OŠ Železniki
18:30 Glasbena šola Škofja Loka


19:30 Šola bobnov Klemen Markelj


20:00 Christina Thaler in Janez Jocif


20:30 Aljoša Kavčič in Petra Štibelj

PARKIRANJE: bližnja urejena javna parkirišča (trgovine, podjetja, pri OŠ, pri cerkvi, kulturni dom,…), na Racovnik pa pridite prosimo peš.

VEZNI TEKST (Robert Prezelj)

Prav lepo pozdravljeni.
In super da ste vsi prišli.

  1. junija na prvi poletni dan, kot vas večina zdaj že ve, praznuje glasba!

    Iniciativi Fête de la Musique se letos spet pridružujejo nova slovenska mesta. Rekordnih 25 jih je letos, preveč, da bi vse naštevali.
    Pri nas v Železnikih glasbo praznujemo zdaj že 5. leto. Ko smo se pridružili leta 2020 smo bili deveti v Sloveniji in prvi z Gorenjske.
    Zato bi na tem mestu kar povabil k mikrofonu gospoda župana Marka Gasserja, da otvori ta naš mali jubilej.
    …hvala lepa g. župan.
    Pri nas bomo pa letos prisluhnili naslednjim nastopajočim:
    Prvič na Prazniku glasbe učenci Osnovne šole Železniki s kar tremi pevskimi zbori.
    Nato naši redni gostje od drugega Praznika glasbe dalje Glasbena šola Škofja Loka.
    Nadaljevala bosta učenca Šole bobnov Klemna Marklja, ki so se nam prvič predstavili lani.
    V drugem delu pa bomo prisluhnili dvema že uveljavljenima glasbenikoma od tle. To sta Christina Thaler in Aljoša Kavčič oba v duetu vsak svojim gostom od drgod, Janezom Jocifom in Petro Štibelj.
    Žal nam je le, da že napovedana Manca Fekonja in Urban Megušar danes ne moreta nastopiti zaradi drugih neodložljivih obveznosti. Pa kdaj drugič.

Lepo praznovanje enega najlepših praznikov vam vsem želimo!
Zdaj pa kar k nastopom:
Osnovna šola Železniki letos kot rečeno prvič nastopa na Prazniku glasbe. Predstavili se nam bodo pevci otroškega pevskega zbora iz 1. in 2. razreda ter od 3. do 5. razreda skupaj še s šestošolci mladinskega pevskega zbora OŠ Železniki vsi pod vodstvom učiteljice glasbe Marjete Naglič.

Hvala lepa vsem učencem pevcem in učiteljici Marjeti. Ponosni ste lahko na nastop na prireditvi kot je Praznik glasbe. A sladoled je pa le sladoled, zato se kar lepo postavite v vrsto tamle pri Nini. Jaz bi pa samo še prebral, kdo vse nam je pel…

Glasbena šola Škofja Loka ima za sabo že več kot sedem desetletij uspešnega delovanja in danes si brez nje ni več moč predstavljati kulturnega življenja na Loškem. Matična šola domuje v Puštalskem gradu, šola pa ima tudi tri dislocirane oddelke, ki delujejo na osnovnih šolah v Poljanski in Selški dolini.
In prvi bo nastopil…

Dragi otroci, učenci glasbene šole, glasbeniki.
Hvala vam in hvala profesorici Olesji Horvath pri klavirju, vsem mentorjem ter seveda pomočnici in ravnateljici vaše šole. Isto kot prej pa velja tudi za vas. Ponosni ste lahko na nastop na prireditvi kot je Praznik glasbe. A za sladoled se lepo postavite v vrsto tamle pri Nini. Pa še en namig. Če imate možnost počakat do konca programa, ob pol devetih bo nastopil Aljoša, ki je bil nekoč tako velik kot vi. Ali pa še manjši. Pri osmih se je začel učiti klavir pri pri vaši profesorici Olesji.
Klemen Markelj je svojo glasbeno pot začel v osnovni šoli z igranjem kitare. Kasneje je kitaro zamenjal za bobne, se učil pri Alešu Rendli ter na nižji glasbeni šoli. Obiskal cel kup seminarjev in delavnic, ter študiral na LA Collega of Music. Mentorjev je bilo preveč, da bi jih naštevali. Zdaj že leta svoje široko znanje prenaša na nove rodove. Danes bosta nastopila 2 bobnarja:
Tomas Jelenc: Europe – Rock The Night
Urban Bertoncelj: Guns N Roses – Sweet Child O’Mine

Lani smo spoznali zanimiv instrument, hangdrum. In tudi letos je bila naša želja, da vam kakega predstavimo. Pa smo vprašali Sama Kutina, če bi prišel nekaj zaigrat na hurdy-gurdy, a je imel žal ta termin že zaseden. A kot velikokrat v življenju, ko se zvezde poklopijo, so se tudi tokrat.
CHRISTINA THALER je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Barbare Jernejčič Fürst. Ukvarja se predvsem s poustvarjanjem glasbe baroka. Izobraževala se je v podiplomskem enoletnem programu Barock Vokal na glasbeni akademiji v Mainzu. V Frankfurtu (Kaisersaal) se je predstavila v Händlovem oratoriju Jephta v vlogi angela, kot članica madrigalne skupine Onde Sonore pa je nastopila na festivalu stare glasbe v Brightonu pod taktirko Deborah Roberts. Trenutno je zaposlena v zboru SNG opera in balet Ljubljana.
Na dudah in ne boste verjeli hurdy-gurdy-ju jo bo spremljal JANEZ JOCIF, ki je po končani gimnaziji v Škofji Loki študiral arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Glasbeno se je izobraževal na teoretskem oddelku Srednje glasbene šole in na oddelku za zborovodstvo Pedagoške akademije v Ljubljani. Kot zborovodja je sodeloval z mnogimi vokalnimi zasedbami med njimi s Komornim zborom Loka, Mešanim Pevskim Zborom Glasbena matica Ljubljana, Slovenskimi kantorji itd. V zadnjem času se posveča preučevanju izvajalske prakse zgodnje glasbe posebej v povezavi z upodobitvami glasbenih instrumentov na slovenskih gotskih freskah. Je vodja ansambla za staro glasbo Capella Carniola in član mednarodnega ansambla Canso. Deluje kot svetovalec za historično glasbo in ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.
Slišali bomo naslednje ljudske pesmi iz Anglije in Škotske v priredbi Janeza Jocifa:
Scarbourough fair
By the bonnie banks of Loch Lommond
The trees they do grow high in še 1000krat prekleta ljubezen v Gelščini, t.j. škotski veji Keltščine.

Ste že kdaj slišali jazz, ki vam zares zleze pod kožo? Jazz, ki ni le glasba, ampak surova, nefiltrirana zgodba, polna čustev in improvizacije? Klavir in vokal, ki te zgrabita in ne spustita, vas popeljeta na nepozabno potovanje skozi svet jazza. Energični swingi, nežne balade in strastni latino ritmi vas prevzamejo. Ne glede na to, ali ste že preizkušen ljubitelj jazza ali pa ga šele odkrivate.
Z Zalega loga prihaja odličen mlad jazz pianist ALJOŠA KAVČIČ, ki ga poznajo in vabijo v špil praktično že vsi slovenski jazz profiji.
V lanskem letu je prejel Škerjančevo nagrado za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole.
Tam so ga predstavili takole:
ALJOŠA KAVČIČ je začel igrati klavir pri osmih letih v GŠ Škofja Loka pod mentorstvom profesorice Olesje Horvath. Po klasičnem šolanju se je posvetil jazzu na Konzervatoriju za Glasbo in Balet Ljubljana pod vodstvom prof. Veljka Glodića.
Leta 2022 je s TG kvartetom na Tekmovanju mladih glasbenikov RS v kategoriji komorne skupine jazz pod mentorstvom prof. Petra Smrdela prejel 1. nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Leto kasneje, torej lani, je na istem tekmovanju v kategoriji jazz solo osvojil 1. nagrado in zlato priznanje.
S TG kvartetom je nastopil na prvem programu Radia Slovenija v oddaji Prva vrsta. Dvakrat je nastopil kot solist z Big bandom RTV Slovenija. Na natečaju En big band išče svoj talent 2023 je prejel nagrado za originalno skladbo in aranžma. Sodeloval je z mnogimi slovenskimi jazz glasbeniki, nastopal v priznanih jazz klubih in na festivalih ter se izpopolnjeval pod mentorstvom svetovno znanih mojstrov.
Svoje glasbeno izobraževanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Marka Črnčeca.
V duetu z njim bo nastopila perspektivna mlada jazz pevka PETRA ŠTIBELJ, s katero sta pred kratkim skupaj nastopila na zaključnem nastopu nadarjenih študentov jazz smeri Akademije za glasbo v Ljubljani.
Predstavila nam bosta ljudsko Vence vejli, popevko Nad mestom se dani in Jazz standarde:
On green dolphin street
Polka dots and moonbeams
Someone to watch over me
Someday my prince will come
Alone together
Uživajmo!

Podobne objave