Salve#8_VAGINA CORPORATION + MOVING AS A GIANT

Foto: Matjaž Peternelj

Radio Sora: Potepamo se Salve#8_VAGINA CORPORATION+MOVING AS A GIANT

Po odličnem koncertu “oživljenih” Samih bab v januarju, gremo dalje v nove rove leta 2024. 

Koncert Samih bab je bil poseben, in pa posvečen življenju in delu veliko prezgodaj umrlega Vikija Babe. Njihove pesmi na vesel, zafrkantski način govorijo o resnih temah. O ljubezni, razočaranju, smrti… in na ta način se lahko približajo slehernemu človeku. Večer so popestrili še gostje že napovedana Dejan Lapanja in Tomo Rihar, ter skrita gostja, ki se je kar pojavila na kocertu ena in edina Maja Predatoria.

Vonj po MENT-u je jugo-vzhodnik že nekajkrat zanesel vse do Železnikov. Pred leti odličen norveški dvojec Aiming for Enrike, pa lani srbski posebneži Klotljudi. Vmes na Krawalu Vizelj in Gazorpazorp. Letos pa bo zadišalo po Makedoniji. Polja lubenic, melancanov, paprike. Pa tobaka… no ne ravno. Po makedonski glasbi pa zagotovo. Bendom kot so ali so bili praktično vsi projekti Vaska Atanasoskega, od FPO in Hahaha preko Bernays propagande do 21 Veka, pa v Železnikih tudi že videnega one man benda Rush to Relax se zdaj pridružujejo novi bendi. Vagina Corporation je solo projekt multiinštrumentalista Luka Jovanoskega. Jovanoski je poznan predvsem kot član postpankerske zasedbe Lufthansa, ki je, naključij očitno ni, lani na MENT festivalu nastopila ravno za našimi kasnejšimi gosti skupino Klotljudi. 

In letos se Jovanoski spet vrača na MENT tokrat z novo zasedbo, saj kot je v recenziji njihovega albuma “Vreme e!” na Radiu študent pred dobrim letom preroško napovedal škofjeloški mladi up glasbenega novinarstva Jaša PotočnikČe se bo projekt razvijal – in razvejal – z istim tempom kot doslej, bomo lahko razpoznavne, razkačene bas linije, nojzerske pasaže in sanjave vokale kmalu poslušali po vsej regiji.” Iz Makedonije je dlje od Železnikov le še kak tolminski SDK. Če raziskujemo dalje vplive na njihovo glasbo, hitro pridemo do skupin kot so legendarni američani Swans, pa švedi Viagra Boys, in še eni američani Queens of the Stone Age. In ko dodamo izjavo Jovanoskega samega “Še posebej cenimo kompilacijo Paket aranžman”, pa vsi, ki ta album poznate, zdaj veste, kje boste v petek 23. februarja zvečer. Šarlo akrobata, Idoli, Eletrični orgazam so bili na njem za tiste, ki ga ne. Malo se že ponavljamo, a take glasbe v Železnikih res še ni bilo slišati.

Družbo makedoncem bodo delali lanskoletni klubski maratonci Prekmurski trio MOVING AS A GIANT. Lani ste jih lahko počekirali tako v Loki, kot tudi v Cerknu. Tisti ki so jih, vedo povedati o njih samo dobro. “Končno, ampak res končno … piiiip … spet dostojen domači nojzrok ansambel!” je bil navdušen po Cerknu Molčk.

V vidrinem gnezdu pa je tudi že zelo živo. Ne da se še točno razbrati, koliko mladičkov je letos, nekje 3, 4 ali celo 5 se nam dozdeva jih pleza po materi Vidri. Tudi določena imena je oče Niriba že nanosil v gnezdo. V vetru smo ujeli Kejbele Ensembele, Leopold I., Before Time, Nenad Kriljiv, lahko pa smo seveda kaj narobe slišali. Vabilo na prvi krst bo zagotovo pravočasno, računajte nekje v maju, mogoče pa že konec aprila, če bo le sneg na Ratitovcu dovolj hitro skopnel.

Vabljeni na kak koncert! Al pa kar na vse!!!

Loški glas, januar 2024

Prvo letošnje sodelovanje društva ROV in društva Jadran je obrodilo sledeče sadove:

𝐕𝐀𝐆𝐈𝐍𝐀 𝐂𝐎𝐑𝐏𝐎𝐑𝐀𝐓𝐈𝐎𝐍
Vagina Corporation je štiričlanska zasedba makedonska zasedba, ki spretno lovi ravnotežje med dopaminskimi vložki razgibanih kitar in donečega, nojzerskega hreščanja. Tako smo priča prijetni sintezi psihedelije in postpanka, umeščeni v okvir socialrealistične perspektive mlade Makedonije – nenehnega spora med umazanijo realnosti in letečo svežino nepredstavljivega.
https://x3maragorn.bandcamp.com
https://www.youtube.com/watch?v=C-LCQSYn5r8

𝐌𝐎𝐕𝐈𝐍𝐆 𝐀𝐒 𝐀 𝐆𝐈𝐀𝐍𝐓
Moving as a giant je zdaj že prepoznavni trio iz Murske Sobote, ki z melanholičnimi vokali in aranžmaji na bolj noiserski strani kitarske linije nedvomno flirta tudi s postrockovskim dronom.
https://www.youtube.com/watch?v=-MKcDaoWTgs

Vstopnina: 10 EUR

PARKIRANJE: parkirišče pred kulturnim domom in ostala urejena parkirišča v bližini 

Podobne objave