VIDRA NI RIBA 2022

Vidra NI riba #3/2022: Ingver in gverilke + 3=pjančki

Ingver in Gverilke je performativni pevski trio z naborom avtorskih, po bakinih in po dedovanih pesmi. Bend po poteh Neferstva. Grupa se inspirira s šolskimi sistemi, vzgojnimi ter varnostnimi ukrepi, ljudskim izročilom in daje šanse skupnostnemu organiziranju. Premore več inštrumentov kot članic – harmoniko, pojočo žago, tamburin, sintisajzer in trostrunsko bas kitaro. Imajo tudi več sadik paradajza kokr je zemlje, nove grede so v nastajanju. Glas jim je prvi inštrument, od večglasja do improvizacije. Njihovi vplivi so Etno histeria orkester in zbor, bolgarske ljudske ter ostale ljudske pesmi iz Regije, Damir Avdić ter klubska scena od Sežane do Ljubljane. Grupa se je formirala s koncem poletja 2019, ma se poznajo že dolgo. Nastale so iz dalje, v komuni na luni in stale bodo če bo treba, obstale pa dokler ne bo prelita zadnja kaplja rakije. Otrok pravičnik sedi v vročem zraku in se gunca. Gverilke so:
Enja Rojenica
Eva Boke Ziblje
Mojca Marija Frida
Hmm, kdo je pa potem Ingver?!? https://www.youtube.com/watch?v=CS1Y6KaM_yo
https://www.facebook.com/Ingver-in-gverilke-109815953886973VIDEO POSNETEK KONCERTA:https://youtu.be/SYR_7Opm-uE3=PJANČKI, agro punk rock trio iz Železn’kov, Izvaja avtorsko glasbo, ki je že obelodanjena na 3 albumih:
– Kakšen cirkus za prazen nič, 2002
– Troedinost, 2005
– Prihaja trojka, 2014
Ena od njihovih mnogoterih posebnosti je ta, da od pobrenkov na kitarah, zbijanja po opnah, dretja, lovljenja zvoka v 0 in 1, izdelave CD-jev in nenazadnje tlačenja denarja v žepe, naredijo prav vse sami. 3=PJANČKI so od leta 1996 dalje:
Anton Globočnik…ta, ki zbija in se dere
Uroš Koblar…ta, ki žaga in se dere
Vili Šmid…ta, ki samo žaga https://www.youtube.com/watch?v=ntr_jxYOyHo
https://www.facebook.com/TrijePjanckiVIDEO POSNETEK KONCERTA:https://www.youtube.com/watch?v=0gyJYoyeW08   Priporočen PROSTOVOLJNI PRISPEVEK za koncert je med 5 in 10 EUR, če res ne zmorete, prispevajte kolikor lahko. Vsak prispevani EUR gre za naslednje Vidre. PARKIRANJE: parkirišče pred bazenom ter ostala urejena parkirišča v okolici bazena (Mercator, Na Kresu, Podjetje Niko, OŠ Železniki) __________________________________________________________________________________________________________________________

Vidra NI riba #2/2022: Martin Ramoveš trio + Divje jezero kvartet

Martin Ramoveš trio se že več kot desetletje drži domačih odrov in svoje avtorske glasbe. Poleg izvajanja Ramoveševih kantavtoskih pesmi zasedba zavzeto raziskuje možnosti izraza rockovskega power tria, ki izvirajo iz bluesa in zaplavajo tudi v psihedelijo. Del repertoarja predstavljajo uglasbitve pesmi Ivana Roba (1908 – 1943), čigar življenje in delo je Martin Ramoveš orisal tudi v stripu Rob. Poleg pesmi, izdanih na albumih Zvok dežele (2012), Nesojeni kavboji (2014), Astronomi (2017) in Rob (2019) bo trio predstavil tudi sveže pesmi, ki jih ravno zdaj postopoma pošilja v svetovno medmrežje. https://www.youtube.com/watch?v=Nya30Fc7KoUhttps://www.facebook.com/martinramovesband Člani zasedbe:
Martin Ramoveš – vokal, kitara
Marko Petrič – bas, vokal
Rok Skoliber – bobni   Večer bo tokrat odprl Divje jezero kvartet. Danes sekstet se bo posebej za to priložnost vrnil k svojim začetkom. Skupina je začela delovati leta 2008, ko sta bobnar Luka in basist Alen k sodelovanju povabila kitarista Aleša, v želji po ustvarjanju avtorske glasbe. Kmalu so posneli svojo prvo demo ploščo z naslovom »Divje jezero«, ki ga je portal Rockline označil kot: »Zanimivo prehajanje iz ene melodije v drugo in jazz-rockovski pridih kaže na odlično interpretacijsko zmožnost uglasbitve«. (Tine Kolenik). www.youtube.com/user/DivjeJezero/
www.facebook.com/divjejezero Člani zasedbe:
Alen Bogataj – bas
Luka Čibej – bobni
Aleš Golja – el. Kitara
Žiga Kovačič – hammond, rhodes Vstopnine NI

____________________________________________

Vidra NI riba #1/2022: Katarina Juvančič in Dejan Lapanja + Dora Tomori

VIDRA JE NAZAJ! In če se kdo sprašuje kje so ljudje, na vprašanje KJE SI, ČLOVEK že nekaj časa iščeta odgovor tokratna gosta, par, ki ga krasi čudovita kombinacija srčnosti in virtuoznosti. KJE SI, ČLOVEK? PESMI PROTI VOJNI – glasbeno-poetski performans KATARINA JUVANČIČ in DEJAN LAPANJA
Leta 2009 sta se prijavila na natečaj za nove skladbe nacionalnega radia in s komadom Uej Uej (Magdalenca) začrtala vstop na glasbeno sceno. Njuna muzika, ki jo žanrsko lahko umestimo v alt-folk, črpa iz bogatega izpovednega sveta človeških usod in ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja in senzibilnosti. Duo je ob številnih glasbenih gostih iz Slovenije in tujine posnel že tri odmevne albume – Selivke (2012), Hope’s Beautiful Daughters (2014) ter Vmesje (2017). Sta prejemnika dveh nagrad (bronaste in srebrne) mednarodnega kantavtorskega festivala Kantest. Koncertirala sta po celi Sloveniji, po sosednjih državah (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Avstrija), pa tudi po Škotskem, Irskem, v Angliji, Nemčiji, Indiji in na Šri Lanki. “Nadvse dejavna ljubitelja in izvajalca napevov, zgodb, godb in spevov, glasbenih makadamov.” (Afterparty RŠ) https://www.youtube.com/watch?v=YrdLg3St8UE Katarina Juvančič – glas
Dejan Lapanja – ak. kitara, spremljevalni glas http://katarina-dejan.com/sl_siDORA TOMORI
Kot glas (naj)mlajše generacije Dora v svoji glasbi prevprašuje svoj notranji svet in družbeno realnost, v katerem obstaja. Osemnajstletnica se lahko pohvali z zrelim pristopom k tekstom, ki vključujejo teme izolacije, osamljenosti, osebne svobode in seveda tudi mladostniške srčne težave. Njen izčiščen indie folk izraz, ki veliko stavi na čustveno dimenzijo emo muzik zadnjih dveh desetletji, izhaja iz linije aktualnih kantavtoric, kot so Phoebe Bridgers, Clairo, Julien Baker in Jana Beltran. Ena bolj obetavnih kantavtoric generacije Z. Dora Tomori – glas, kitara
Timotej Poznič – kitara https://www.instagram.com/dora.tomori/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100076265330173 Vstopnine NI PARKIRANJE: parkirišče pred bazenom ter ostala urejena parkirišča v okolici bazena (Mercator, Na Kresu, Podjetje Niko, OŠ Železniki)